Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

44. Pazinski memorijal

Dvorana Istra pazinskog Spomen doma ugostit će u petak, 28. rujna 44. znanstveno-stručni skup Pazinski memorijal, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin.

Teme Memorijala su se tijekom njegovog dugog trajanja mijenjale, prateći prošle društvene događaje koji su utjecali na aktualna zbivanja te oblikovali našu svijest, društvene i gospodarske odnose i kulturu.

Na skupu se susreću ne samo povjesničari, već i književnici, akademici, političari, novinari, teolozi, glazbenici, koji nas svojim radovima, osim na važne povijesne događaje, podsjećaju i na pojedince, pokretače razvoja, u našoj bližoj i daljoj prošlosti.

Ove godine obilježavamo 75. obljetnicu Pazinskih odluka, kojima se Istra opredijelila na političko zajedništvo s maticom zemljom Hrvatskom, stoga je dobar dio tema izlaganja vezan za ovu tematiku.

U nastavku izlaganja sudionici  će se baviti Počecima industrijske preobrazbe Istre, tako da će teme o poznatim ličnostima značajnim za Pazin i Istru, kojima se Memorijal bavio prethodnih pet godina, ove godine biti zamijenjene temama vezanim uz industriju, tvornice, inovatore, električnu energiju i industrijsku baštinu.

Pozivnica za 44. Pazinski memorijal

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike