Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Ne zaboravljamo žrtve naših predaka


Polaganjem vijenca i odavanjem počasti žrtvama Udruga antifašista Pazina i Grad Pazin obilježili su tragične događaji iz 1943. godine tijekom Rommelove ofanziva u kojoj je u Istri stradalo 2.500 partizana i građana, a u logore je odvedeno 1.300 partizana i ustanika te 6.850 civila. Na području Zabrežana, odnosno sela Pariži, Drndići, Gajmovići, Zgrablići, Kašćergani, Šajini i Zabrežani njemački vojnici poubijali su sve muškarce starije od 15 godina.

Gospodin Cerovac ispričao je kako je kao 8-mjesečna beba s majkom stajao u redu za strijeljanje, dok je majka s drugom rukom držala njegovog starijeg brata, a njegov otac, bio je jedan od 62 žrtve s područja Zabrežana. Mještani su tada sakupili tijela svojih poginulih i pokopali ih zajedno u dolcu gdje i danas stoji spomenik na koji se svake godine na obljetnicu ove tragedije, 6. i 7. listopada, polaže vijenac.
U Pazinu je položen vijenac na spomenik poginulim partizanima na Štranjgi gdje su se vodile teške borbe kad je njemačka vojska napala Pazin 4. listopada 1943. godine. Na tom je mjestu izginula cijela četa partizana, a na području Pazina zapaljene su mnoge kuće, ubijeni brojni antifašisti i civili, među kojima je bilo i djece.

Patnje žrtava i njihovih obitelji, prijatelja, susjeda i sudionika obavezuju nas da održavamo sjećanje na njih i ove tragične događaje.

Neka im je vječna hvala i slava.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike