Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

U Pazinu obilježen Svjetski dan učitelja: Rita Ujčić, Nevija Gabrić i Josip Šiklić proslavili 40. godina rada


Svjetski dan učitelja obilježen je jučer (5.10.2018.) u dvorani “Istra” u pazinskom Spomen domu, a tom je prilikom  dogradonačelnica Mirjana Galant, uz prisustvo županijske pročelnice za obrazovanje Patricije Percan, podijelili su jubilarne nagrade učiteljima koji obilježavaju okruglu godišnjicu rada uz prisustvo predstavnika Istarske županije i Ureda državne uprave.

Nagrade za 40 i 30 godina rada

Za 40 godina rada u prosvjeti nagrada je dodijeljena Riti Ujčić (Dječji vrtić “Olga Ban”), Neviji Gabrić (Osnovna škola Vladmira Nazora) i Josipu Šikliću (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile). Za 35 godina rada nagrade su dobile Dubravka Džekić i Livija Žufić (obje iz OŠVN), a za 30 godina Vesna Opašić i Margita Ladavac (DVOB) i Branko Peruško i Mirjana Zović (OŠVN). Čak je 11 osoba nagrađeno za 25 godina radnog staža: Lorena Opašić i Nives Ružić (DVOB), Irena Demark, Karmen Drožđek, Eda Šestan, Sandra Kaligari i Branka Ružić Andrić (OŠVN), Magda Rimanić i Josip Banko (GSŠJD) te Roberta Baričević Ivić i Miranda Guštin (Pazinski kolegij). Za 20 godina rada nagradu je dobila Tatjana Družetić (DVOB), a za 15 godina Gordana Štrucelj, Ilenija Rogović Bakša, Irena Mijandrušić, Kristina Ladavac Mijandrušić i Jasminka Antolović (OŠVN), te Bernard Jurjević, Damir Skok, Branka Mandić Smoljan i Barbara Širol (GSŠJD). Konačno za deset godina rada u prosvjeti i odgoju nagrade su dobili Karmen Brezac i Mikela Jakus Dopuđ (DVOB), Maja Curić, Martina Bibulić Kiršić, Natalia Suman, Krešo Šenjug, Barbara Stihović, Danijela Korlević Banovac i Jelena Načinović (OŠVN), Nada Ćakić (GSŠJD) te Silvija Jeromela Obrovac (PK).

Sudionike je u ime pazinskih ravnatelja pozdravila ravnateljica dječjeg vrtića Vesna Rusijan, a u ime jubilaraca ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Josip Šiklić.

Dobar učitelj je dobro obrazovanje

U prigodnom programu nastupila je vokalna skupina Rožice iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i vokalna skupina Pazinskoga kolegija – klasične gimnazije s “Pjesmom o Istri” Vladimira Nazora pod vodstvom profesorice Marice Ursić i uz klavirsku pratnju Filipa Oplanića. Zatim je nastupio Lovro Ursić, učenika 6. razreda gitare Glazbenog odjela Matične škole Pazin, sa skladbom “Sunburst”. Njegov mentor je učitelj Domagoj Pauković. Uslijedila je “Koza” Mate Balote, u izvedbi Sare Cvijanović, učenice 6. razreda iz Trviža. Sarina mentorica je učiteljica Ema Velenik Benčić. Svečanost je završena s notama Frane Ribarića, učenika 4. razred klavira. Fran je izveo skladbu P. I. Čajkovskog pod nazivom “Napolitanska Pjesma”, mentorica mu je učiteljica Barbara Stihović. Program je vodila Ana Tomišić.

Svjetski dan učitelja, koji je UNESCO prihvatio i proglasio 1994. godine obilježava se diljem svijeta ujedinjujući pritom sve razine vlasti, organizacije, civilno društvo, privatni sektor, učitelje i druge stručnjake iz polja obrazovanja. Ovogodišnji se Svjetski dan učitelja obilježava pod motom “Pravo na obrazovanje znači pravo na sposobnog učitelja” kojim se želi podsjetiti da pravo na obrazovanje ne može biti ostvareno bez osiguravanja prava na obrazovanog i kvalificiranog učitelja, a povezuje se s dokumentom Ujedinjenih naroda naziva “Ciljevi održivog razvoja” donesenim u rujnu 2015. za period do 2030. godine. (tekst preuzet iz Glasa Istre od 6.10.2018. od A. DAGOSTIN, fotografija: Grad Pazin)

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.