Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Festival palačinki u subotu, 10. prosinca u Pazinu!

pressGrad Pazin i ove godine u suradnji sa Udruženjem obrtnika Pazin, Pučkim otvorenim učilištem Pazin, LAG-om Središnja Istra i Turističkom zajednicom Središnje Istre organizira Festival Palačinki u pazinskom Spomen domu kojim započinje bogati program Veselog prosinca u Pazinu.

Festival palačinki održat će se povodom svetog Nikole, u subotu 10.12.2016. s početkom u 10:00 sati u Spomen domu Pazin. Program traje do 22:30 sati. Nakon festivala na glavnom gradskom trgu, u grijanom šatoru, održat će se koncert The Night Express-a i S.A.R.S.-a.

Festival palačinki u Pazinu manifestacija je koja je prvi puta održana 2014. godine s namjerom organizatora da potaknu gospodarstvo u Pazinu u zimsko doba, posebice za vrijeme blagdana kada za to ima velikog, a nedovoljno iskorištenog potencijala. Za prezentaciju lokalnih OPG-ova, poduzetništva i obrtništva pomalo netipično, odabrane su palačinke, upravo kao odmak od klasičnih tradicionalnih jela kroz koja se najčešće promoviraju lokalni proizvodi. Razlogu tomu je namjera da se što efikasnije dopre do što šireg kruga potrošača, ali i ugostitelja koji gotovo bez iznimke u svojim jelovnicima nude palačinke. Istovremeno, ovaj je festival dar mališanima povodom Svetog Nikole.

Ovogodišnji će Festival palačinki otvoriti gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić zajedno sa županom Valterom Flegom i pročelnicom odjela za turizam Nadom Prodan Mraković koji će predstaviti Pazinsku i Istarsku palačinku.

Festival je smješten u prostoru Spomen doma i dodatno proširen na grijani šator na platou ispred Spomen doma.

U šatoru i holu bit će smještene tri velike kuhinje. Na dvije kuhinje kreativne palačinke će pripremati Maistra sa svojim timovima slastičara koji će pripremati 10-tak vrsta slanih i slatkih palačinki.

Treća kuhinja rezervirana je za školu i lokalne ugostitelje, pa tako svoju ponudu palačinki prezentiraju:

  • Srednja škola Mate Blažine Labin (u vremenu od 10:00-14:00 sati) sa pet vrsti kreativnih palačinki poput „Učkarske“ ili „Kovarske“,
  • Malin (u vremenu od 10:00-18:15 sati) koji također nudi pet vrsti palačinki među kojima i slane zapečene palačinke,
  • VR choco art (u vremenu od 14:15-18:15 sati) čak 10 varijacija slatkih palačinki te slane vegetarijanske i bezglutenske palačinke,
  • Stara štala (u vremenu od 18:30 do 22:30 sati) nudi više vrsta palačinki sa domaćim namirnicama, i
  • La marenda (u vremenu od 18:30 do 22:30 sati) koja među ostalim vrstama u ponudi ima i belgijske wafle.

Osim profesionalaca, tu su i pazinski sportski klubovi (rukometašice, odbojkašice, košarkaši i nogometaši) koji će se pripremati palačinke.

Uz to na festivalu će se predstavljati i razni izlagači na štandovima a među kojima izdvajamo ponudu pazinskog cukerančića te ponudu kvalitetnih istarskih vina koju će prezentirati će se i Vinistra.

Na samom festivalu posjetitelji će moći sudjelovati u bogatim zabavnim i kulturnim programima. Za najmlađe je organiziran dječji kutak u dvorani Istra gdje će udruga Društvo naša djeca Pazin pripremiti radionice i igraonice u vremenu od 10:00 do 15:00 sati. Mađioničar Stefano razveselit će svih svojim trikovima u 14:00 i 18:30 sati, dok će ih u 15:00 sati i 20:00 sati rasplesati plesna skupina Roxy dance. Već u 16:00 sati dolazi udruga Birikina sa kazališnom predstavom „Graškolino“ a odmah nakon predstave najmlađe će razveseliti i dolazak svetog Nikole. Za sve filmoljupce će se u Kinu Pazin u spomen domu emitirati animirani film ”Angry birds” u 10:30 sati i triler ”Inferno” u 19:00 sati, a od 18 sati otvoreno je disco za mlade u discotheque Magnus.

Glazbene poslastice također neće nedostajati pa će tako Irena&Mauro Giorgi nastupiti u 13:00 sati a Luce u 20:30 sati, a tijekom cijeloga dana tu su i nezaobilazni voditelji Manuel Lupen i Luca Montecchi.

Za sve koji su nestrpljivi dan prije ali i one koji dan nakon Festivala palačinki budu željeli pojesti dobru palačinku tu je „Slatki vikend“ u sklopu kojega lokalni ugostitelji pripremaju palačinke u svojim objektima. Na dan Festivala palačinki caffe bar Dub light Sax će ispred svog objekta predstavit će pivske palačinke i to: IPA pancake, Ale pancake i Strout pancake. Od 9. do 11. prosinca možete potražiti:

  • palačinke sa orasima, džemom, nutellom i svježim sirom (skutom) u slastičarni Gema
  • palačinke sa nutellom i lješnjacima, džemom, crnom čokoladom, karamelom, skutom i medom, čokoladom i lješnjacima u pizzeriji Peperone.

Kako cijeli Pazin zajedno diše na dan Festivala palačinki, pazinski trgovci su se i ove godine uključili u ”Slatki shopping”. Devetnaest će trgovina iz Pazina na dan Festivala palačinki imati dulje radno vrijeme (sve do 19:30 sati) a u to će vrijeme kupcima sa festivalskom ulaznicom omogućiti popuste na dio asortimana u visini od 20 pa sve do 70%. Uključene trgovine su: Agnes začini, Amadeus jeans, Amelie, Amica, Antica kolači, Dona, Laura, Lulu & Lolita, Maja, Metraža Štefi, Nadia, Nika, Niki shoes, Planet obuća, Pletix, Rafaela, Rožica cvjećarna, Šinjora i muškardin i trgovina Tony.

Za Festival palačinki će se ove godine plaćati ulaznica u iznosu od 10 kuna sa kojom posjetitelji ostvaruju pravo na sudjelovanje u svim programima unutar festivala, uključujući i pravo na popuste u pazinskim trgovinama koje su uključene u manifestaciju.

Palačinke će se prodavati putem bonova. Jedan bon vrijedi 5 kn, a palačinka vrijedi 1, 2, 3 ili 4 bona ovisno o vrsti i veličini palačinke.

Prodaja ulaznica i bonova bit će organizirana na dva punkta ispred šatora i Spomen doma. Ulaz u na Festival biti će moguć iz dva smjera: iz Šetališa pazinske gimnazije i iz ulice Joakima Rakovca (bočni ulaz u Spomen dom). Za potrebe parkinga otvorit će se Šetalište pazinske gimnazije i stadion.

Nakon Festivala palačinki zabava se seli na glavni gradski trg gdje će se u grijanom šatoru održati koncert The Night Express-a i S.A.R.S.-a. Program počinje u 22:30 sati a cijena ulaznice iznosi 60 kn. Svatko tko kupi ulaznicu za koncert dobiva gratis ulaz na Festival palačinki.

Važno je napomenuti da će i ugostiteljski objekti koji sudjeluju u organizaciji čitavog Veselog prosinca na dan Festivala palačinki imati dozvolu za rad do 04:00 sata. Ugostiteljski objekti koji sudjeluju u organizaciji programa Veselog prosinca su: caffe bar Boom, caffe bar Dub Light Sax, caffe bar Duga, caffe bar Epolon, slastičarna Gema, ugostiteljski obrt Jano, caffe bar Kavana, discotheque Magnus i pizzeria Peperone.

Pokrovitelji i sponzori manifestacije su: Istarska županija – odjel za turizam, Adria oil i Etradex, Inspekt Pazin d.o.o., Tomažin – proizvodnja konzumnih jaja, Usluga d.o.o. i Victor d.o.o..

Medijski pokrovitelji manifestacije su: Radio Istra, Radio Pula, Radio Rijeka, Radio Labin, Glas Istre, TV Istra i iPazin.net.