Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

102 polaznika u 20 radionica

Ceremonijom svečanog otvorenja i gostujućom pantomimskom predstavom iz Slovenije sinoć je u Pazinu započeo sedmi Ljetni kazališni kamp kojeg organizira Udruga za kreativno promicanje mladih Tirena.

Voditelji kampa i njegovih dvadesetak radionica na pozornici velike dvorane pazinskog Spomen doma predstavili su se parafrazirajući motive iz Pepeljuge i Snjeguljice, a dugogodišnja voditeljica kampa Ines Škuflić Horvat zatim je najavila što će se sve događati tijekom deset predstojećih pazinskih kazališnih dana.

Ukupno 102 polaznika uzrasta od 12 do 18 godina iz cijele Hrvatske intenzivno će i tijekom prijepodneva i tijekom poslijepodneva raditi u dvadeset tematskih radionica da bi na završnim prezentacijama u utorak 3. kolovoza i pokazali javnosti što su naučili i pripremili.

Sudionike kampa pozdravila je i pazinska dogradonačelnica Ines Kovačić Drndić, zahvalivši se Tireni, kazališnim pedagozima i polaznicima što već sedam godina prepoznaju Pazin kao dobrog domaćina i kao grad koji želi poticati sve oblike kulturnog stvaralaštva.

Iza ove neduge svečane ceremonije uslijedila je prava kazališna poslastica: predstava "Životok" kazališne skupine Artizani iz Ljubljane. Riječ je o nagrađivanoj pantomimskoj predstavi koja duhovito i dinamično, kroz istaknute životne trenutke, prati životni ciklus. Ovom se predstavom nastavlja posljednjih desetljeća sve maštovitiji trend razbijanja predrasuda o pantomimi kao scenskoj prezentaciji isključivo tijela glumca, kao tihoj i nijemoj kazališnoj umjetnosti u kojoj se tijelom, gestama i mimikom dočaravaju i scenografija i rekviziti i drugi likovi i cjelokupan dramski sadržaj.

Tijekom trajanja kampa za polaznike i građanstvo bit će prikazana i predstava »Pre/velika očekivanja 2« Interaktivnog kazališta dramskog studija Tirena (u srijedu, 28. srpnja), te monodrama »Ptica« Jadrana Grubišića (u petak, 30. srpnja). (D. ŠIŠOVIĆ, Glas Istre, 27.07.2010.)

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.