Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Zamask

ZamaskNaseljen u pretpovijesti, Zamask se prvi put spominje 1177. kad i Trviž. U urbaru Pazinske grofovije iz 1498. spominje se kao Samaskh, a nakon rata 1508. i mira u Wormsu 1523. potvrdom iz 1535. u Trentu po sredini Zamaska prolazi granica između Austrije i Venecije. Mletački se dio zvao Zumesco, a austrijski Zamasco. Tako je bilo sve do pada Mletačke Republike 1797.

U malom, na zemljovidima često i nepostojećem selu, ali ipak razdijeljenom između Republike moćnog Dužda s venecijanskih laguna i svijetlog cara Habsburškog roda nalazile su se dvije crkve. Jedna na teritoriju Venecije, a druga na području Austrije. Današnja župna crkva Sv. Mihovila podignuta je 1900. na mjestu kapele iz 1178. Iz nje potječe glagoljski natpis uklesan 1576. na kustodiji koja se danas nalazi uza stubište prema pjevalištu. Na mramornom oltaru ove jednobrodne crkve nalaze se slike sv. Martina i sv. Apolonije. Zvonik visok 16 metara podignut je 1821.

Ona manja crkva s preslicom za zvona posvećena sv. Martinu podignuta u 12. stoljeću stoljećima je bila župna crkva koja je pod istim krovom okupljala suseljane, župljane jedne podanike Republike, a druge podanike Carstva. Kada je 1903. župnom crkvom imenovana crkva Sv. Mihovila, ova je zapuštena, te je do 1994. čekala na obnovu. Tom je prigodom nastala i pala s likom sv. Martina koju je naslikao Milun Garčević. Pred crkvom je kip sv. Martina koji je 2003. dao izraditi domaći župnik Josip Matijašić.

Zamask je lijep vidikovac s kojeg se prostire širok pogled na okolicu, a kad se obilazeći selo nauživate pogleda na vrhunce središnje Istre.