Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Trviž

Crkva Blažene Djevice Marije sv. kruniceTrviž se prvi put spominje 1177. u buli pape Aleksandra III. izdanom u Veneciji, kojom porečkom biskupu Petru potvrđuje sve njegove posjede u Istri. Najraniji prikaz naselja nalazimo na jednoj geografskoj karti iz 1642. na kojoj se usred naselja vidi velika kula, iz čega je vidljivo da je Trviž imao svoj kaštel koji je sačuvao u današnjem grbu. Detaljniji prikaz Trviža s velikom kulom nalazimo i na crtežu Johanna Weicharta Valvasora objavljenom 1689. Srednjovjekovna utvrda nalazila se na najvišoj koti trviškog brežuljka, negdje u središtu današnjeg starog dijela naselja. Nedvojbeno je tijekom stoljeća odigrala važnu ulogu u životima mnogih Trvižana koji su se za nemirnih vremena sklanjali unutar njenih visokih zidina. Život Trviža uz granicu Austrijskog nadvojvodstva i Mletačke Republike nije bio lak, pogotovo kada su se na ovom području sukobljavali interesi dalekih careva i duždeva. U ta je vremena stara kula bila od životne važnosti za okolno stanovništvo koje se u nju sklanjalo pred najezdom neprijatelja.

Na ulazu u mjesto dočekat će vas zvonik i župna crkva Blažene Djevice Marije od Svete  Krunice sagrađena 1897., a do nje se uzdiže 35 metra visok zvonik podignut 1896. Novo župno svetište podignuto je na zemljištu braće Ivana, Antuna i Frana Sironića. U trobrodnoj župnoj crkvi na glavnom je oltaru pala s prikazom Blažene Djevice Marije od Svete  Krunice, a na bočnim su oltarima prikazi Srca Isusova i sv. Josipa. Pjevalište je opremljeno orguljama iz 1911.

Crkva sv. PetraOko crkve Sv. Petra bilo je groblje zapušteno 20 –ih godina 20. stoljeća. Prvotna je crkva na ovom mjestu izgrađena u 11. ili 12. stoljeću. Od nje su sačuvani zidovi u prednjem dijelu broda. U 13. ili 14. stoljeću stara je crkva dobila apsidu, a cijelo je zdanje produženo prema zapadu. Gotička kustodija uz svetište otkrivena za vrijeme konzervatorskih radova 2004.  Iz tog su razdoblja i freske koje, doduše u ostacima, nalazimo po većem dijelu crkve. U 19. stoljeću ova je crkvica na dominantnoj uzvisini dobila novo pročelje. Tada je s poda crkve izvađena nadgrobna ploča na kojoj piše 1553. Radmil Bul… Ovaj je vrijedan glagoljski spomenik zacijelo pokrivao vječno počivalište nekog trviškog svećenika Buliešića ili Bulića koji je tko zna na koji način zadužio Trviž i zato zavrijedio da njegovi zemaljski ostaci počivaju u tadašnjoj župnoj crkvi.

U Katunu Trviškom zamjetna je koncentracija poduzetnika raznih djelatnosti, a osim što su predani poslu ljudi ovoga kraja znaju se i družiti i zabavljati. Na području Trviža uspješno djeluje nogometni klub, te muška klapa Teran i ženska vokalna skupina Kadenca.