Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Priroda i sport

Drvo u parkuGrad Pazin, smješten u središtu istarskog poluotoka, svojim klimatskim i vegetacijskim karakteristikama spada u tzv. zelenu Istru te nudi nemali broj prirodnih bogatstava iskoristivih za rekreaciju, razonodu, sport. Unatoč nedostatku morske obale, njegovo je okružje kao stvoreno za različite (sportske) aktivnosti koje su dijelom i zimskih mjeseci, čime pazinski ritam nije vezan, kao u većine gradova na obali, isključivo uz ljeto i ljetni turizam. Iako su na području Grada Pazina zaštićena samo dva prirodna dobra – Pazinska jama kao značajni krajobraz  i stablo čempresa u Kašćergi kao botanički spomenik kulture – građani su moralno dužni štititi i naša ostala prirodna bogatstva. Na taj će ih način očuvati i moći koristiti u sportsko-rekreativne svrhe. Naše sugestije potonjih donosimo u nastavku.

Pješačenje

Mogućnosti za kraće šetnje na području Grada Pazina bezbrojne su, a želite li pješačiti po nekoj od markiranih pješačkih staza i puteva, Turistička zajednica središnje Istre na jednom je mjestu skupila osnovne informacije o vašim mogućnostima. U njihovom pregledniku pješačkih staza može se pronaći relacije duge tek nešto više od jednog kilometra, ali i duže planinske rute koje nas od Pazina vode sve do najviše točke Učke – vrha Vojak.

Opća planinarska škola otvorena je za sve građane, a informacije o upisima možete izravno dobiti od Planinarskog društva Pazinka.

Biciklizam

Biciklizam i aktivni biciklistički klubovi u Pazinu nisu samo tekući trend. Dugogodišnje postojanje kvalitetnih biciklističkih saveza te dobri uvjeti treninga svih tipova biciklizma na području Pazinštine, rezultirali su velikim brojem biciklističkih staza pogodnih i za početnike i napredne vozače. Istria bike za vas ih je na jednom mjestu predstavio kraćim tekstom i kartama.

Speleologija

foto: Mladen JekićU slučaju pogodnih vremenskih prilika, tijekom cijele godine Speleološko društvo Istra i Natura Histrica omogućuju razgledavanje podzemlja Pazinske jame uz stručnu pratnju lokalnih speleologa. Nakon spuštanja uređenom stazom do kanjona u koritu rječice, ulazi se u podzemni dio staze dug oko 200 metara, a staza završava velikom dvoranom i podzemnim jezerom dužine oko 80 metara. Unutar speleološkog objekta nalazi se i manji zip line koji posjetitelje prebacuje na sprud podzemnog jezera, a nakon razgledavanja posjetitelji se istim putem vraćaju natrag. Ukupna visinska razlika iznosi oko 118 metara. Kako biste doživjeli ovu speleoavanturu, potrebna je prethodno se najaviti Društvu.

 Slobodno penjanje

SPK Hiperaktiv postoji od 1999. godine, otkad je zaslužan za promociju i razvoj zatvorenog i otvorenih penjališta na području Grada Pazina. Osim umjetnog bouldera, članovi Kluba omogućili su iskusnijim penjačima isprobati niz smjerova određenih oko Pazinčice.

Klub svake godine vodi treninge i za one najmlađe, a rezultati i broj pazinskih penjača svih dobnih skupina već dugi niz godina pokazuju koliko je ta uigrana ekipa uspješna u svojem naumu širenja pozitivnog i zdravog sportskog duha.

Detalje o učlanjenju i događanjima pronađite na službnim stranicama SPK Hiperaktiva.

Slatkovodni ribolov

Nemali broj članova Športskog ribolovnog društva Pazinčica ukazuje na raširenost slatkovodnog ribolova na našem području, a blaga istarska zima omogućuje im baviti se tim sportom kroz čitavu godinu. Osim individualnih ribarenja, Društvo svake godine krajem listopada ili početkom studenog održava natjecanje Zimski kup grada Pazina. Svi zainteresirani građani mogu se javiti Društvu te dobiti informacije o članarini, pravilima ribolova i natjecanjima.

Jahanje

Konjički klub SOKONesvakidašnji doživljaj istarskog prirodnog krajolika Grada Pazina može se ostvariti i jašući. Početnici i iskusni jahači mogu se javiti Konjičkom klubu Soko ili Agroturizmu Ograde kako bi dogovorili svoje termine te kvalitetno i zanimljivo ispunili slobodno vrijeme.

 

Konjički klub SOKO

Slokovići 82b, 52 000 Pazin
T.: +385 (0)52 688 160, +385 91 53 847 70, +385 98 39 94 18
E.: [email protected]

 

 Zip line

Zip line PazinZip line iznad Pazinske jame još je jedna od adrenalinskih atrakcija Grada. Uz stručnu pomoć zaposlenika, osobe svih dobnih skupina mogu uživati u “letu” iznad ponora od 1. svibnja do 30. rujna svakodnevno, od 12 do 20 sati. Izvan sezone potrebne su najave, a sve informacije i kontakte pronađite ovdje.

 Zarečki krov

Najzanimljivija prirodna atrakcija Pazinčice zasigurno je Zarečki krov – prostrana pećina iznad koje tok rječice stvara desetmetarski slap. Duboko jezero ispod slapa u ljetnim je mjesecima pogodno za kupanje, a okolne stijene koriste iskusniji penjači za rekreaciju. Svake se godine na Zarečkom krovu organizira škola plivanja za najmlađe, a oni stariji mogu na jedan dan postati vaterpolisti ili samo spustiti ljetnu temperaturu plivanjem u gradu bez mora.

Sport u Pazinu

Školsko-gradska sportska dvorana
U sklopu pazinske sportske zone supostoje dva teniska igrališta, veliko nogometno igralište, rukometno igralište, košarkaško igralište te Školsko-gradska sportska dvorana. Mogućnosti su brojne, kao i sportski klubovi u Pazinu, a željene infromacije možete dobiti od Zajednice sportskih udruga Grada Pazina.