Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

(Eno)gastronomija

Štand MIRO TartufiZanimljiv spoj mediteranske i kontinentalne kuhinje miluje nepce i hrani srce i želudac istarskog čovjeka, ali i onih koji na našem poluotoku odluče isprobati neke od specijaliteta. Prilagodba prehrane godišnjim dobima ne znači hranom siromašnija razdoblja, već samo raznovrsnija ali uvijek su tu maslinovo ulje i dobra vina koja jela prate i upotpunjuju, bez obzira na vrijeme.

Vino

Rimskom caru Marku Aureliju za zahvaliti je što je prije gotovo 2000 godina donio vinovu lozu u Istru te što danas pijemo dobra istarska vina koja se ovdje višestoljetno proizvode. Od bijelih sorti, u Istri su najzastupljenije zlatna i mirisna Malvazija, voćni Chardonnay, raskošni Muškat, lagani Pinot bijeli, harmonični Pinot sivi i snažni Sauvignon. Od crnih sorti najčešće se proizvode autohtoni Teran, desertni Muškat crveni, pitki Merlot, temperamentni Crni pinot, aromatični Cabernet sauvignon te autohtona tamnocrvena Borgonja i bogati Refošk.

Ako ste ljubitelj dobrog vina, u Istri se možete upustiti u enološku pustolovinu i krenuti istarskim vinskim cestama. Svaki će vas vinar ljubazno uslužiti, a do njegovog ćete podruma prolaziti kroz predivne obronke  prepune prirodnih i kulturnih ljepota. U središnjoj Istri, zbog jačih zima, nešto je manje vinara no u sjevero-zapadnom i zapadnom dijelu poluotoka ali su oni, bez obzira na drugačiji tip zemlje i klimatske uvjete, jednako kvalitetni kao proizvođači bliži obali. Osim ispijanja ploda grožđa, krajem ljeta možete uživati i u njegovom branju. Domaćini će s vama podijeliti iskustvo berbe i uvesti vas u svijet starih eno-običaja. Jednom godišnje, također, možete sudjelovati u manifestaciji Dani otvorenih podruma Istre kad su nam na jedan dan otvorene sve tajne istarskih vina(ra) i podruma.

ZamaskSpomenuli smo se vina pa se moramo spomenuti i istarske supe – vinskog specijaliteta, nekad (i danas) konzumiranog iz tradicionalnog istarskog vrča – bukalete. Supa se sastoji od zagrijanog vina, obično terana, u koje se dodaju maslinovo ulje, šećer, sol, papar i prepečena kriška kruha. Najčešće se pije zimi jer krijepi i grije duh i tijelo, a nekad je redovito posluživana uz ognjište, zajedno s domaćim kobasicama, ombolom i pršutom. Nezaobilazna je i istarska rakija koja je svojevrsni nusprodukt proizvodnje vina ali donosi jednako kvalitetan proizvod kao i mošt. Najpoznatije istarske rakije su biska – komovica s lišćem i plodovima imele, i medica – rakija s domaćim medom. Poznate su i rakija s rudom, žižulama, trešnjama, orahovac, rakija od smokve, šljive i smrikve. Za kraj ćemo, kao važan proizvod od grožđa, spomenuti i balzamični ocat koji se u manjim količinama proizvodi i ovdje.

Neke od vinarija središnje Istre, koje sve to proizvode i imamo im za zahvaliti što se na stolu redovito nađe dobra kapljica su Vina Anđelini, Vina Krulčić, Vinarija Matijašić, proizvođači Drago i Zvonko Baćac, Marijan Gortan te Vina Visintin.

Med

Med je jedan od najboljih proizvoda koji nam priroda nudi, a stručnjaci vjeruju kako ga pčele već više od 100 milijuna godina proizvode na isti način. Ta slatka masa sadrži sve sastojke koji izgrađuju ljudski organizam i ne dopušta bakterijama da se u njoj razmnožavaju, zbog čega je nepokvarljiva. Njezine nutritivne vrijednosti su vrlo visoke, posljedice na organizam pozitivne pa ne čudi veliki broj medara (i konzumenata) na našem području.  Turistička zajednica središnje Istre prikupila je podatke o medarima središnjeg dijela poluotoka, a možete ih pronaći ovdje. Najčešće proizvode bagremov i livadni med, ali i ostale medne specijalitete i prirodne lijekove poput propolisa i voska. Medare možete posjetiti u njihovim proizvodnjama, a jednom godišnje okupljaju se i na sajmu Dani meda koji se u ožujku održava u Pazinu.

Maslina

Najstarija maslina u Istri nalazi se na Brijunima i stara je oko 1600 godina te, uz nemali broj pronađenih uljnih amfora i uljara iz rimskog doba, ukazuje na dugu tradiciju uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja na istarskom poluotoku. Dodatno to potvrđuje i veliki broj autohtonih istarskih sorti poput Črnice, Buže, Drobnice, Istarske bjelice,… Tradicija, iskustvo i odlični klimatski i zemljani uvjeti razlozi su što se danas u gotovo svakoj istarskoj općini proizvodi neka vrsta vrhunskog maslinovog ulja. Iako pretežito na obalnim područjima, maslinara ima i u središnjoj Istri, a “predstavnici” Grada Pazina u ovoj poljoprivrednoj grani su zamašćani Bruno Flego i obitelj Valenta.