Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

28. sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina – svečana sjednica

Dana 13. rujna 2011. godine održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina u povodu 68-godisnjice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom i 25. rujna -; Spomendana u Republici Hrvatskoj.

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAZINA POSVEĆENA 68-GODIŠNJICI PAZINSKIH ODLUKA O SJEDINJENJU ISTRE S DOMOVINOM HRVATSKOM I DANU 25. RUJAN – SPOMENDANU REPUBLIKE HRVATSKE.

održana je u spomen na slavne događaje iz rujna 1943. godine, kada je narod Istre nakon 25 godina talijanske okupacije i poslije više od 20 godina ropstva pod fašizmom pokazao odlučnost u borbi za svoje nacionalno oslobođenje i opredjeljenje, te u povodu 25. rujna – Spomen dana u Republici Hrvatskoj i Dana Istarske županije.

U prigodnom govoru Renato Krulčić, Gradonačelnik Grada Pazina govorio je o događajima iz antifašističke i slobodarske prošlosti istarskog naroda koji je, u tada teškim uvjetima, pokazao odlučnost u borbi za svoje nacionalno oslobođenje i opredjeljenje i svih onih, umrlih i živih, koji su vrijeme i događaje iz tog vremena politički i programski artikulirali kroz Pazinske odluke, kada je Okružni Narodno oslobodilački odbor za Istru javno objavio istarskom narodu i cijelom svijetu da se

«ISTRA PRIKLJUČUJE MATICI ZEMLJI I PROGLAŠUJE UJEDINJENJE S OSTALOM NAŠOM HRVATSKOM BRAĆOM»

U ime osnovnih vrijednosti antifašizma i poruka pazinskih odluka, i Domovinskog rata koji je bio pravedan i obrambeni, Gradonačelnik je podsjetio da se, citiram: „obljetnica sjedinjenja ove se godine obilježava sa 20-tim rođendanom naše Domovine i 20-tom obljetnicom od formiranja 154. domobranske pukovnije. Tisuće naših građana dali su svoje živote za bolju budućnost. Mi njihovu žrtvu i odgovornost ne smijemo zaboraviti i ovo je prilika da se sa najdubljim poštovanjem i zahvalnošću prisjetimo svih žrtava i sudionika antifašističke borbe i domovinskog rata koji su odgovorno i hrabro branili našu samostalnost i pravo na slobodu.
Sjećanje na poginule u narodnooslobodilačkom i domovinskom ratu, i poginule civile trajna je obveza svih nas. Oprostiti DA, ali zaboraviti NE – to je naš dug svim poginulim i stradalima u obrambenom ratu.“, završen citat.