Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

2018. godina

Konferencija “Zajedno s Vama do zdravlja”

U četvrtak, 12. travnja 2018. godine u Rovinju održala se je konferencija “Zajedno s Vama do zdravlja”. Prezentator primjera dobre prakse iz Pazina bilo je Planinarsko društvo „Pazinka“ Pazin odnosno njen tajnik Anton Finderle, dugogodišnji planinarski aktivist i markacist. Tema primjera dobre prakse bila je: Dobrobiti pješačenja i planinarenja. Prezentaciju možete pogledati ovdje.

Pazin u pokretu – plesom i vježbom u povodu Svjetskog dana zdravlja

U petak, 13. travnja 2018. godine u školsko gradskoj sportskoj dvorani u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja održana je javno zdravstvena aktivnost pod nazivom Pazin u pokretu. Tom prigodom učenice Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin 7.a i 7.b razreda  pod vodstvom profesorice Jadranke Červar otvorile su program prigodnom plesnom točkom te u nastavku vodile  zajedničko vježbanje svih okupljenih.

Svjetski dan zdravlja prigoda je za promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javnozdravstvenih aktivnosti na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Na inicijativu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Grad Pazin (kao i gradovi: Buzet, Labin, Poreč, Pula i Rovinj) organizira različite javno zdravstvene aktivnosti, od sudjelovanja na konferenciji „Zajedno s Vama do zdravlja“, preko današnjeg zajedničkog vježbanja do sutrašnje pješačke manifestacije pod nazivom Hoditi i zdravi biti– La salute viene camminando“ s ciljem promocije zdravlja te prevencije i ranog otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti.

Nakon uvodnog govora voditelja Daria Brajkovića, mališanima i građanima obratio se i Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić koji je istaknuo kako je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja posvećeno univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti kojom se ističe kako svatko i svugdje ima pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu. Pritom je važno naglasiti da je u svakom društvu dostupna zdravstvena zaštita za sve moguća jedino uz jačanje preventivnih aktivnosti. Kretanje i pokret je najmanje što možete učiniti za sebe. I zato ovim simboličnim nazivom PAZIN U POKRETU nastojimo poslati poruku građankama i građanima svih generacija, kao što smo se okupili i danas ovdje, da ne samo danas već koliko je god to više moguće brinu o svom zdravlju na način da se što više kreću i rekreiraju.

U zajedničkom vježbanju sudjelovalo je oko 400 osoba, i to:

  • Djeca iz Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin i njihove odgojiteljice
  • Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin s učiteljicama
  • Članovi udruga Društva s tjelesnim invaliditetom,
  • Članovi udruga osoba s intelektualnim teškoćama
  • Članovi Dnevnog boravka za starije osobe Gradskog društva Crvenog križa Pazin s voditeljima
  • Patronažne sestre Istarskih domova zdravlja-Ispostave Pazin
  • Zajednici sportskih udruga i Pazin sport

Nakon zajedničkog vježbanja članovi Zajednice sportskih udruga i Pazin sporta prezentirali su novo vanjsko vježbalište s 8 sprava koje se nalazi iza školsko gradske sportske dvorane.

Održana pješačka manifestacija “Hoditi i zdravi biti”

U subotu, 14. travnja 2018. godine u Pazinu je održana pješačka manifestacija „Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando“. Pješačilo se stazom dugom oko 6 km, na relaciji: Društveni centar Veli Jože Pazin – Šetalište pazinske gimnazije – Rijavac – Gortanov brijeg – most Vršić – Pazin (grad). Voditelj aktivnosti bilo je Planinarsko društvo „Pazinka“ iz Pazina, a akciji se pridružilo oko70 osoba različitih generacija od najmlađih (3 godine) do najstarijih (80 godina). Pješačenje, boravak na svježem zraku i međugeneracijsko druženje zasigurno su aktivnosti koje doprinose tome da se bolje osjećamo i činimo dobro za  naše zdravlje.

Akciju je organizirao Zavod za javno zdravstvo Istarske županije uz potporu Istarske županije te gradova Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj.