Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

2017. godina

“Zujati i zdravi biti” na Konferenciji u Umagu

Dana 6. travnja 2017. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Umagu je održana konferencija „Zajedno s Vama do zdravlja“ u koju se je uključio i Grad Pazin. Na konferenciji su odgajateljice Mirjana Gulja i Marija Ćus iz odgojne skupine „Zujalice“ Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin te predsjednica Športsko rekreativnog kluba „Vita“, viša sportska trenerica, a ujedno i volonterka u vrtiću Kristina Jurić, kao primjer dobre prakse prezentirale sportsku aktivnost “Zujati i zdravi biti u Pazinu“ koja se već više godina provodi s djecom iz njihove odgojne skupine „Zujalice“ s ciljem promocije brige o zdravom načinu života.

Odgajateljice i djeca iz odgojne skupine „Zujalice“, osim zdrave prehrane o kojoj ih podučava zdravstvena djelatnica Marija Dagostin, u svoje redovne aktivnosti  uključila su i trenericu Kristinu Jurić s kojom provode sportske aktivnosti poput pješačenja, mini škole trčanja, elementarne i štafetne igre sa i bez rekvizita, plesne i ritmičke aktivnosti uz glazbenu pratnju, savladavanje različitih poligona i sl.

U neke svoje aktivnosti uključili su i svoje roditelje i članove obitelji. Tako “Zujalice” i ŠKR Vita sa Zajednicom sportskih udruga Grada Pazina, SD Trickeri i Društvom Naša djeca već deset godina organiziraju obiteljsku štafetnu i timsku utrku „ Fameja“ pod sloganom „ Peljimo bičiklete i tečimo svi i mali i veli“ koja promovira zdravi i aktivan način života za sve uzraste. Na Fameju rado dolaze djeca vrtićkog i školskog uzrasta i njihovi članovi obitelji iz Pazina, Istre i šire.

Da su djeca iz odgojne skupine “Zujalice” već sada osviještena o važnosti zdrave prehrane i kretanja, pokazuje i njihov moto: „Za biti zdrav i zdravo zujati važno je razmišljati što jedemo, kako se igramo i gdje boravimo!!!“

 

U Pazinu veselo započelo obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

Dana 7. travnja 2017. godine započelo je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Pazinu. Već je u 10,00 sati na Trgu slobode u Pazinu uz glazbu pod vodstvom više sportske trenerice i predsjednice ŠRK „Vita“ iz Pazina, Kristine Jurić, zajednički vježbalo oko 250 vrtićke djece svih uzrasta, njihovih 40 odgajateljica i djelatnika Dječjeg Vrtića Olga Ban Pazin. Uz njih je vježbalo i 30-ak osoba s invaliditetom i starijih osoba uključenih u aktivnosti Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin, Poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama Pazin te Dnevni boravak za starije osobe Pazin.

Nakon zajedničkog jutarnjeg 15 minutnog razgibavanja, djeca starijih vrtićkih skupina, njihove odgajateljice, zdravstvena voditeljica i pedagoginja su, pod vodstvom Kristine Jurić te još tri volonterke, krenuli na pješačenje okolicom Pazina (Pazin – most Vršić, – oko Pazinke – Rijavac – Pazin) stazom dugom oko 5 km. Djeca nižih vrtićkih skupina, starije osobe  te osobe s invaliditetom pješačili su na kraćim relacijama u blizini Pazina.

Okupljeni  veseli skup je u ime Grada Pazina pozdravila zamjenica Gradonačelnika Mirjana Galant, a sve je fotografijom popratio Marko Cerovac.

 

“Hoditi i zdravi” biti u Pazinu

Dana 8. travnja 2017. godine u Pazinu je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, već treću godinu za redom, održano pješačenje „Hoditi i zdravi biti“ na koje se je odazvalo stotinjak pješaka.

Pod vodstvom članova Planinarskog društva Pazinka pješačilo se je na relaciji: Društveni centar Veli Jože Pazin – Šetalište pazinske gimnazije – Rijavac – Gortanov brijeg – most Vršić – Pazin (grad) na stazi dugoj oko 8 km.

Okupljanje sudionika započelo je u 9.30 sati ispred Društvenog centra Veli Jože, gdje je izvršena evidencija prijavljenih osoba za pješačenje, podjela majica i promotivnih materijala, a okupljene je u ime Grada Pazina pozdravila zamjenica Gradonačelnika Mirjana Galant.

Na Gortanovom brijegu za svih je bio organiziran besplatan ručak, a sudionici su se mogli opustiti uz nastup Domskog benda Doma za odrasle osobe Motovun.