Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Program Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama

Program Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama provodio se na području Grada Pazina i  Općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Žminj  od 1. kolovoza 2008. do 30. travnja 2014. godine.  Unutar Programa pružale su se usluge pomoći starijim osobama u obavljanju svakodnevnih  životnih aktivnosti neposredno u njihovim kućanstvima i u „dnevnom boravku“ u lokalnoj zajednici, a u svrhu poboljšanja kvalitete življenja i prevencije socijalne isključenosti starijih osoba. Provoditelj Programa bilo je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin. Program je bio (su)financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, Istarske županije, Grada Pazina i Općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Žminj.

Program Pomoć u kući

Najčešće usluge pružane korisnicima programa bile su razgovori i druženje, pomoć u socijalnoj integraciji, poticanje međugeneracijske solidarnosti, održavanje čistoće stambenog prostora, omogućavanje telefonskog kontakta, ostale usluge u kući i okućnici, kontrola redovitog uzimanja lijekova, dostava lijekova i namirnica korisnicima, pomoć u pripremi obroka, pranje i glačanje rublja, pomoć u obavljanju administrativnih poslova, koordinacija s drugim nadležnim institucijama, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, mjerenje kolesterola u krvi, pomoć pri kupanju polupokretnih i nepokretnih osoba, sitni popravci u kući.

Od 125 osoba uključenih u program Pomoć u kući, 54 ih je bilo iz područja Grada Pazina, a 71 iz okolnih Općina. Iz Općine Cerovlje u Program je bilo uključeno 18 osoba, iz Općine Gračišće – 3 osobe, iz Općine Karojba – 13 osoba, iz Općine Lupoglav – 11 osoba, iz Općine Motovun 5 osoba, iz Općine Tinjan – 6 osoba,  iz Općine Sveti Petar u Šumi – 3 osobe, te iz Općine Žminj – 12 osoba.

Program Dnevnog boravka

 U dnevnom boravku provodile su se radionice heklanja i štrikanja stolnjaka, radionica pletenja, literarna i likovna radionica, radionica oblikovanja ukrasnog nakita od «das mase», radionica oslikavanja svile. Najposjećenija je bila jutarnja medicinska gimnastika koju je dva puta tjedno vodila medicinska sestra zaposlena u Programu. Od društvenih igara bile su zastupljene briškula i trešete, a tijekom godine korisnicima Dnevnog boravka organizirano je nekoliko većih i više kraćih izleta Istrom i Pazinštinom.

Dvadesetak korisnika dnevno je boravilo u prostoru boravka, a utorkom i petkom zbog održavanja jutarnje tjelovježbe boravilo ih je od dvadeset i pet do trideset korisnika.

Izvješće o radu Programa Dnevni boravak i Pomoć u kući starijim osobama za 2014. godinu

Izvješće o radu Programa Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama u 2013. godini

Odlukom Ministarstva socijalne politike i mladih od 1. svibnja 2014. godine prestao se provoditi Program „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“. Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (Narodne novine broj 157/13.) od 1. svibnja 2014. godine pružaju se socijalne usluge Pomoći u kući i provodi projekt Unapređenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici na području Grada Pazina. Pružatelj socijalnih usluga Pomoći u kući i provoditelj navedenog projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin.

Ovaj projekt sufinanciran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Istarske županije, Grada Pazina i Općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Žminj.

Pazin_(grb)   

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.